Ροδόχρους Νόσος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

2 Ιουνίου, 2024
Papageorgiou_Vasiliki_rosacea-1-1200x800.jpg

Έχετε παρατηρήσει επίμονη ερυθρότητα στα μάγουλα, μικρές κόκκινες φλέβες ή ακόμα και φλεγμονώδεις βλάβες που μοιάζουν με ακμή; Τότε ίσως να πάσχετε από Ροδόχρου Νόσο.

Η Ροδόχρους Νόσος είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής σας, αλλά μην ανησυχείτε—με τη σωστή φροντίδα και θεραπεία, τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά.

Η κατανόηση των κλινικών χαρακτηριστικών, των τύπων, των επιβαρυντικών παραγόντων, της αιτιολογίας και των διαγνωστικών κριτηρίων είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή διαχείριση της νόσου.

 

Τι είναι η Ροδόχρους Νόσος;

Η Ροδόχρους Νόσος είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από επεισόδια ερυθρότητας, αγγειακής διαστολής, και σε προχωρημένα στάδια, φλεγμονώδεις βλάβες όπως βλατίδες και φλύκταινες. Παρουσιάζεται κυρίως σε ενήλικες ηλικίας 30-50 ετών και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

 

Ροδόχρους Νόσος – Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα της Ροδόχρου Νόσου περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα: Μόνιμη ή παροδική ερυθρότητα στο κεντρικό τμήμα του προσώπου (μάγουλα, μύτη και λιγότερο συχνά, μέτωπο, πηγούνι)
 • Τηλαγγειεκτασίες: Διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία που είναι ορατά στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Βλατίδες και φλύκταινες: Φλεγμονώδεις βλάβες που μοιάζουν με ακμή.
 • Αίσθημα καύσου και ξηρότητας: κυρίως στα μάγουλα
 • Σκλήρυνση δέρματος: Πάχυνση του δέρματος, ιδιαίτερα στη μύτη (ρινόφυμα) και σπανιότερα στο μέτωπο ή το πηγούνι.
 • Επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα: Ερεθισμός και φλεγμονή των ματιών και των βλεφάρων.

 

 

Ροδόχρους Νόσος – Ποιοι είναι οι τύποι; 

Η Ροδόχρους Νόσος κατηγοριοποιείται σε τέσσερις κύριους τύπους, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά συμπτώματα:

 • Ερυθηματώδης. Κυριαρχούν η ερυθρότητα και οι τηλαγγειεκτασίες. Συχνά συνοδεύεται από αίσθηση καύσου και ξηρότητας.

 

 • Βλατιδοφλυκταινώδης. Παρατηρούνται ερυθηματώδεις βλάβες με βλατίδες και φλύκταινες, θυμίζοντας ακμή.

 

 • Οφθαλμική. Προσβάλλει τα μάτια, προκαλώντας ερεθισμό, ξηρότητα, φλεγμονή και, σε σοβαρές περιπτώσεις, βλάβες στον κερατοειδή. Η οφθαλμική ροδόχρους νόσος αποτελεί την συχνότερη εξωδερματική εκδήλωση της ροδόχρου νόσου. Η κύρια περιοχή που επηρεάζεται είναι οι μεϊβομιανοί αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ενός ελαιώδους υγρού, απαραίτητου για την κατάλληλη λίπανση των ματιών. Συνεπώς, η μείωση της παραγωγής και οι αλλαγές στη σύσταση ελαιώδους υγρού, οδηγούν στην ξηρότητα των οφθαλμών.

 

 • Υπερτροφική ή φυματώδης. Οι υπερτροφικές βλάβες σε αυτόν το τύπο της ροδόχρου νόσου χαρακτηρίζονται από πάχυνση του δέρματος, ανώμαλα οζίδια και αύξηση του όγκου του δέρματος. Αυτές οι βλάβες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του προσώπου, η μύτη (ρινόφυμα), το μέτωπο, το πηγούνι, τα αυτιά. Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι το ρινόφυμα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες.

 

Εκτός από τους τέσσερις κύριους τύπους που προαναφέρθηκαν, υπάρχει η σπάνια παραλλαγή:

 • Κοκκιωματώδης: Σπάνια εκδήλωση με ύπαρξη κοκκιωμάτων – οζιδίων στο κεντρικό τμήμα του προσώπου.

 

Ροδόχρους Νόσος – Αιτιολογία 

Η αιτιολογία της Ροδόχρου Νόσου είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική, καθώς εμπλέκονται γενετικοί, ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ας εξετάσουμε αναλυτικά τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου:

 • Γενετικοί Παράγοντες: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ροδόχρου Νόσου. Έτσι, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού της νόσου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής της.

 

 • Δυσλειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεση της Ροδόχρου Νόσου. Υπάρχει υπεραντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή.

 

 • Αγγειακές Ανωμαλίες: Η διαταραγμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, όπως η υπεραντιδραστικότητα και η αυξημένη αγγειογένεση, συμβάλλει στην ανάπτυξη της ερυθρότητας και των τηλαγγειεκτασιών.

 

 • Μικροβιακοί Παράγοντες: Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως το Demodex folliculorum (ένας τύπος ακάρεος που ζει στους θύλακες των τριχών) και τα βακτήρια που σχετίζονται με αυτόν, έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης της φλεγμονής στη Ροδόχρου Νόσο.

 

 • Περιβαλλοντικοί Παράγοντες: Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος, ο άνεμος, και οι ακραίες θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου.

 

 • Νευροαγγειακοί Μηχανισμοί: Η δυσλειτουργία των νευροαγγειακών μηχανισμών που ελέγχουν την αγγειακή διαστολή και σύσπαση έχει προταθεί ως μηχανισμός της νόσου.

 

Ροδόχρους Νόσος – Ποιοι παράγοντες την επιδεινώνουν;

Η Ροδόχρους Νόσος μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, που διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή:

 • Περιβαλλοντικοί Παράγοντες: Έκθεση στον ήλιο, άνεμο ή ακραίες θερμοκρασίες.
 • Διατροφικοί Παράγοντες: Κατανάλωση αλκοόλ, καυτερών τροφών, καφέ ή καυτών ποτών.
 • Στρες και Συναισθηματική Φόρτιση: Το άγχος και οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων.
 • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, μπορούν να επιδεινώσουν τη νόσο.
 • Κοσμητικά Προϊόντα: Ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος (όπως η ρετινόλη ή τα οξέα φρούτων) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

 

Ροδόχρους Νόσος στην Παιδική Ηλικία

Η Ροδόχρους Νόσος είναι σπάνια στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί. Τα συμπτώματα στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων, αλλά συχνά υποδιαγιγνώσκονται λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής τους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Είναι σημαντικό να υπάρχει κλινική υποψία και να αξιολογούνται οι ασθενείς προσεκτικά, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Όπως και στους ενήλικες, η ροδόχρους νόσος στην παιδική ηλικία εκδηλώνεται συνήθως με αιφνίδιο ή επίμονο ερύθημα του προσώπου, τηλεαγγειεκτασίες, βλατίδες και φλύκταινες που εμφανίζονται κυρίως στα μάγουλα, το πηγούνι και τις ρινοπαρειακές πτυχές. Σε αντίθεση όμως με τους ενήλικες, δεν έχουν παρατηρηθεί υπερτροφικές αλλοιώσεις στα παιδιά. Για τη διάγνωση της νόσου στα παιδιά, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αιφνίδιο ή υποτροπιάζον ερύθημα του προσώπου
 • Τηλεαγγειεκτασίες χωρίς άλλη αιτιολογία
 • Βλατίδες ή βλατιδοφλύκταινες χωρίς φαγέσωρες
 • Εντοπισμός των βλαβών σε κυρτές περιοχές του προσώπου
 • Οφθαλμικές εκδηλώσεις όπως υποτροπιάζον χαλάζιο, υπεραιμία των ματιών, ή κερατίτιδα

 

Συχνές Ερωτήσεις για τη Ροδόχρου Νόσο

Ποια είναι η θεραπεία για τη Ροδόχρου Νόσο;

Η θεραπεία της Ροδόχρου Νόσου εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Συνήθως περιλαμβάνει:

 • Τοπικές Θεραπείες: Μετρονιδαζόλη, αζελαϊκό οξύ, ιβερμεκτίνη.
 • Συστηματικές Θεραπείες: Αντιβιοτικά, όπως η δοξυκυκλίνη και τετρακυκλίνη ή χαμηλές δόσεις ισοτρετινοίνη.
 • Λέιζερ και Φωτοθεραπεία: Χρησιμοποιούνται για τη μείωση της ερυθρότητας και των τηλαγγειεκτασιών.
 • Συμπτωματική Θεραπεία: Τεχνητά δάκρυα για την οφθαλμική ροδόχρου.

 

 

Είναι η Ροδόχρους Νόσος θεραπεύσιμη;

Η Ροδόχρους Νόσος δεν είναι πλήρως θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τη σωστή θεραπεία και την αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων. Η συνεχής παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας είναι απαραίτητη.

 

Υπάρχουν επιπλοκές από τη Ροδόχρου Νόσο;

Ναι, σε προχωρημένα στάδια, η νόσος μπορεί να προκαλέσει μόνιμες δερματικές αλλοιώσεις όπως το ρινόφυμα. Η οφθαλμική ροδόχρους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές οφθαλμικές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί.

 

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τη Ροδόχρου Νόσο;

Ναι, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η αποφυγή τροφών και ποτών που προκαλούν εξάρσεις, όπως τα καυτερά φαγητά, το αλκοόλ και τα καυτά ροφήματα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

 

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα για τη Ροδόχρου Νόσο;

Η έρευνα συνεχίζεται για την καλύτερη κατανόηση της αιτιολογίας και της παθογένεσης της Ροδόχρου Νόσου. Πρόσφατες μελέτες επικεντρώνονται στη γενετική προδιάθεση, τις μικροβιακές δυσλειτουργίες και τον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος. Νέα φάρμακα και θεραπείες δοκιμάζονται για την καλύτερη διαχείριση της νόσου.

 

Η Ροδόχρους Νόσος, παρά την άγνωστη αιτιολογία και την ποικιλομορφία της, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και την προσαρμογή του τρόπου ζωής των ασθενών. Η συνεχής έρευνα και η συνεργασία μεταξύ δερματολόγων και άλλων ειδικών είναι απαραίτητη για την βελτίωση της φροντίδας των ασθενών. Για κάθε απορία, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας

 


 

Δρ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, MD, MSc

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Master of Science Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Τ. Ιατρός Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Lyon

Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία και Χειρουργική Όνυχος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Brugmann και Saint-Pierre Βρυξελλών

 

Προυσιωτίσσης 27, έναντι γηπέδου Παναιτωλικού. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641307215 και 6937119603

Vasiliki Final logo dark

Τηλ:
+(30) 2641307215
+(30) 6937119603

Email: doctor@dermapapageorgiou.gr

Ωράριο Λειτουργίας :

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Τρίτη – Πέμπτη 10.00-18.00
Σάββατο & Κυριακή Κλειστά

Που Βρισκόμαστε

Προυσιωτίσσης 27 & Δ.Σταϊκου , Αγρίνιο 30133 (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού)

© 2023 All rights reserved | dermapapageorgiou.gr | Designed by Site-Forge.com