Μεσοθεραπεία Προσώπου: Η Συνταγή για Λαμπερή Επιδερμίδα

25 Φεβρουαρίου, 2024
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ-1.jpg

Στο κυνήγι της νεότητας και της ανάγκης μας να απαλλαχθούμε από τα σημάδια του χρόνου, βρίσκουμε σύμμαχο την μεσοθεραπεία προσώπου.

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο αντιγήρανσης που κερδίζει ολοένα και περισσότερο φανατικούς οπαδούς. Ο λόγος είναι πως αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική ιατρικής αισθητικής και αναζωογόνησης του δέρματος, της οποίας τα πολλαπλά οφέλη θα σας εκπλήξουν.

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Με τον όρο  « μεσοθεραπεία » εννοούμε την χορήγηση ουσιών στο μεσόδερμα, δηλαδή στο σημείο του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα και πάνω από τον λιπώδη ιστό. Η μεσοθεραπεία είναι μια ιατρική τεχνική που αναπτύχθηκε το 1952 από τον διάσημο Γάλλο γιατρό Dr Michel Pistor για τη διαχείριση του πόνου και των αγγειακών διαταραχών.  Έκτοτε, έχει αξιοποιηθεί πολύ στον χώρο της αισθητικής δερματολογίας λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητας στην αναδόμηση του δέρματος σε συνδυασμό με την εύκολη και γρήγορη αποθεραπεία με ελάχιστες ως μηδαμινές παρενέργειες.

 

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί η μεσοθεραπεία;

Το πρόσωπο είναι η περιοχή που εφαρμόζεται πιο συχνά. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να εφαρμοστεί στο λαιμό, το ντεκολτέ και το πίσω μέρος των χεριών. Αυτές είναι στην πραγματικότητα οι περιοχές όπου το δέρμα εκτίθεται περισσότερο στο φως (UV) και επομένως γερνά πιο γρήγορα.

Φυσικά, η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται και στο υπόλοιπο σώμα για την θεραπεία της κυτταρίτιδας και την σύσφιξη του δέρματος, αλλά στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε εκτενέστερα για τη μεσοθεραπεία της αναγέννησης του προσώπου.

 

Πως λειτουργεί η μεσοθεραπεία προσώπου;

Η μεσοθεραπεία προσώπου είναι μια ιατρική τεχνική που συνίσταται στην εισαγωγή ενεργών συστατικών στα πιο επιφανειακά στρώματα του δέρματος μέσω πολυάριθμων μικρών ενέσεων που προορίζονται να διορθώσουν διάφορες αισθητικές ατέλειες. 

Αν συνεχίζετε να αναρωτιέστε γιατί και πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική, η απάντηση βρίσκεται στον συνδυασμό τριών παραγόντων:  

 1. Η φυσική διέγερση που προκαλείται από τη δράση της βελόνας, που ονομάζεται και «μηχανική διέγερση», ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανάπλασης του δέρματος. 
 2. Η αποτελεσματικότητα των δραστικών ουσιών μεγιστοποιείται λόγω της απευθείας χορήγησής τους μέσω μικροενέσεων στην περιοχή εφαρμογής.
 3. Η μικροδοσολογία του διαλύματος καθιστά δυνατή την ενεργοποίηση μεγαλύτερου αριθμού υποδοχέων του δέρματος και τη βελτιστοποίηση της ικανότητας απορρόφησης των δραστικών συστατικών. 

 

Είδη μεσοθεραπείας 

Ανάλογα με τα συστατικά που θα χορηγήσουμε μέσω της μεσοθεραπείας, αυτή διαχωρίζεται σε ετερόλογη και αυτόλογη.

 • Ετερόλογη είναι η μεσοθεραπεία που εμπεριέχει συστατικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και αμινοξέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υαλουρινικό οξύ στη μεσοθεραπεία είναι μη διασταυρούμενο, επομένως λεπτόρρευστο και πολύ διαφορετικό δομικά σε σχέση με το υαλουρονικό οξύ που περιέχεται στα fillers.
 • Αυτόλογη, ονομάζεται η μεσοθεραπεία όπου χρησιμοποιούμε φυσικά συστατικά του σώματός μας και συγκεκριμένα το PRP (Platelet Rich Plasma), δηλαδή το πλάσμα από το αίμα του ίδιου του ατόμου στο οποίο θα γίνει η θεραπεία.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μεσοθεραπείας και microneedling;

Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε είτε κάποιο κοκτέιλ με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, αμινοξέα, αυξητικούς παράγοντες είτε το PRP. Η διαφορά έγκειται στη διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων αυτών στο δέρμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές ως προς το μήκος της βελόνας και το βάθος της διείσδυσης των ουσιών. Στην κλασσική μεσοθεραπεία αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδική λεπτής βελόνας μεσοθεραπείας, ενώ στο microneedling γίνεται με μία ειδική συσκευή που στην κεφαλή της βρίσκονται ακίδες που δημιουργούν μικρές οπές στην επιδερμίδα μέσω των οποίων εισχωρούν τα διάφορα συστατικά της μεσοθεραπείας. Η επιλογή γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον δερματολόγο σας και εφόσον έχει προηγηθεί αξιολόγηση των αναγκών του δέρματός σας.

 

Ποια είναι τα οφέλη της μεσοθεραπείας προσώπου; 

Τα οφέλη της μεσοθεραπείας στις αισθητικές θεραπείες είναι πάρα πολλά και ουσιαστικά εξαρτώνται από τις ουσίες που εφαρμόζονται με τις μικροενέσεις. Με τα σωστά συστατικά είναι δυνατό να πετύχουμε:  

 • Βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος 
 • Φωτεινότητα στο πρόσωπο 
 • Ενυδάτωση σε βάθος 
 • Ανάπλαση του δέρματος και μείωση των ρυτίδων 
 • Επιβράδυνση της οξείδωσης του δέρματος 
 • Μείωση των κηλίδων και των δυσχρωμιών του δέρματος

 

Πότε είναι ορατά τα αποτελέσματα; 

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με την μεσοθεραπεία, αφορά το χρονικό διάστημα που αρχίζουν να είναι ορατά τα αποτελέσματα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία, καθιστώντας αυτή τη θεραπεία ιδανική επιλογή για την προετοιμασία του δέρματος πριν από ειδικές περιστάσεις όπως γάμους, πάρτι ή διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 3 συνεδριών ανά 20 ημέρες για βέλτιστα αποτελέσματα και στη συνέχεια σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα (ανά 2-3 μήνες) ώστε να συντηρήσετε το αποτέλεσμα.

 

Ποιες είναι οι αντενδείξεις της μεσοθεραπείας;

Η μεσοθεραπεία ενδείκνυται για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτου φύλου ή τύπου δέρματος. Ωστόσο η μεσοθεραπεία δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε:

 • άτομα με δερματικές λοιμώξεις ,
 • περιπτώσεις ατόμων με γνωστή αλλεργία σε ένα από τα χρησιμοποιούμενα συστατικά.
 • εγκύους ή μητέρες που θηλάζουν.

 

Παρενέργειες της μεσοθεραπείας

Για 24 ώρες μετά την μεσοθεραπεία, καλό θα ήταν να αποφεύγονται η κολύμβηση σε πισίνα, η χρήση σάουνας, η έκθεση στον ήλιο και η χρήση μακιγιάζ. Η αποθεραπεία είναι σύντομη και με ελάχιστες παρενέργειες. Η ερυθρότητα του δέρματος αναφέρεται συχνά ως παρενέργεια, ωστόσο διαρκεί μόνο για λίγες ώρες. Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να παρατηρηθεί μικρής έκτασης εκχύμωση (μελανιές) στην περιοχή της εφαρμογής.

 

 

Για κάθε απορία, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας

 

 


 

Δρ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, MD, MSc

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Master of Science Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Τ. Ιατρός Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Lyon

Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία και Χειρουργική Όνυχος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Brugmann και Saint-Pierre Βρυξελλών

 

Προυσιωτίσσης 27, έναντι γηπέδου Παναιτωλικού. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641307215 και 6937119603

Vasiliki Final logo dark

Τηλ:
+(30) 2641307215
+(30) 6937119603

Email: doctor@dermapapageorgiou.gr

Ωράριο Λειτουργίας :

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Τρίτη – Πέμπτη 10.00-18.00
Σάββατο & Κυριακή Κλειστά

Που Βρισκόμαστε

Προυσιωτίσσης 27 & Δ.Σταϊκου , Αγρίνιο 30133 (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού)

© 2023 All rights reserved | dermapapageorgiou.gr | Designed by Site-Forge.com