Πως να προλάβεις την πρόωρη γήρανση του δέρματος

26 Μαρτίου, 2024
Papageorgiou_proori_giransi-1-1200x859.jpg

Η εμφάνιση ρυτίδων, η χαλάρωση του δέρματος και οι πανάδες, αποτελούν αλλαγές στο δέρμα μας που δεν οφείλονται αποκλειστικά στην πάροδο του χρόνου αλλά και σε καθημερινές «κακές συνήθειες» που συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Στην καθημερινότητά μας υιοθετούμε συχνά συνήθειες που, αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα, συντελούν σημαντικά στη πρόωρη γήρανσης του δέρματος. Από τον τρόπο που κοιμόμαστε έως τον τρόπο που μασάμε, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης και να διατηρήσουν τη λάμψη και τη νεανική όψη του δέρματος για μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 10% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στην ηλικία, ενώ το υπόλοιπο 90% συνδέεται με εξωγενείς παράγοντες.

Πρόωρη γήρανση του δέρματος- Κατηγορίες 

Η γήρανση του δέρματος διακρίνεται σε δυο κατηγορίες:

 • Την ενδογενή γήρανση. Στην ενδογενή γήρανση περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αλλαγή συντελείται εξαιτίας του DNA και της γενετικής προδιάθεσης κάθε ατόμου. Για τον λόγο αυτό, τα σημάδια γήρανσης φαίνονται διαφορετικά σε κάθε άτομο.

 

 • Την εξωγενή γήρανση. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει αλλαγές που συντελούνται από εξωτερικούς παράγοντες σε οποιαδήποτε ηλικία του ατόμου. Σε αυτές μπορεί να ανήκουν καθημερινές επιβλαβείς συνήθειες για την υγεία του δέρματος σας.

 

Πρόωρη γήρανση του δέρματος-καθημερινές συνήθειες

Από τις δύο κατηγορίες γήρανσης του δέρματος, μόνο η πρόωρη γήρανση μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό που μένει είναι να αναγνωρίσετε τις κακές συνήθεις ώστε να προστατέψετε την υγεία του δέρματος σας.

 

 • Δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το αντηλιακό είναι απλά ένα αξεσουάρ για την παραλία. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η καθημερινή έκθεσή στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, όπως είναι η δερματίτιδα, οι σκούρες κηλίδες και οι ρυτίδες. Επίσης η χρόνια έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) και προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος. Για να διατηρήσετε το δέρμα σας όμορφο και υγιές, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου την χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, την χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου.

 

 • Δεν περιποιείστε αρκετά το δέρμα σας

Είναι αποδεδειγμένο πως η περιποίηση του δέρματος σας με προϊόντα που διαθέτουν ισορροπημένο pH, δρουν ευεργετικά για το δέρμα σας προλαμβάνοντας την εμφάνιση πρόωρης γήρανσης. Η αποφυγή συνηθειών όπως είναι η υπερβολική απολέπιση, η χρήση καυτού νερού και η παράλειψη αφαίρεσης του μακιγιάζ πριν κοιμηθείτε, αποδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό. Αυτός ο φραγμός είναι ουσιώδους σημασίας για την προστασία από εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

 

 • Ξεχνάτε τον καθαρισμό προσώπου

Ίσως ο πρωινός καθαρισμός προσώπου να μην είναι απαραίτητος για όλους (ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας), αλλά ο βραδινός καθαρισμός σίγουρα είναι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικροοργανισμοί και μικρόβια συσσωρεύονται στο δέρμα σας, και αν δεν καθαριστούν, θα παραμείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας – τις ώρες δηλαδή που το δέρμα σας αναπλάθεται. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αποκτήσετε ένα καλό καθαριστικό προσώπου που δεν θα αφυδατώνει το δέρμα σας ούτε θα προκαλεί ερεθισμούς.

 

 • Ξεχνάτε την ενυδατική κρέμα

Η καθημερινή  εφαρμογή ενυδατικής κρέμας προσώπου κρατάει την υγρασία της επιδερμίδας σας, χαρίζοντας της μια νεανικότερη όψη.

 

 • Δεν πλένετε το πρόσωπο σας αφού ιδρώσετε

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η έντονη εφίδρωση σε συνδυασμό με   την χρήση καπέλου ή κράνους, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να πλένετε το πρόσωπο σας μετά από έντονη εφίδρωση.

 

 • Μασάτε από την μια πλευρά

Η σωστή τεχνική του μασήματος επιτυγχάνεται με την εναλλαγή της τροφής από τη μία πλευρά του στόματος στην άλλη, μασώντας και αργά και από τις δύο πλευρές. Η απουσία της συγκεκριμένης τεχνικής μασήματος είναι δυνατό να προκαλέσει ασυμμετρία στο πρόσωπο σας.

 

 • Υπερβολικές εκφράσεις προσώπου

Σίγουρα λίγοι θα μπορούσαν να αντισταθούν στο πλατύ σας χαμόγελο! Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε πως όταν γελάτε έντονα ή συνοφρυώνεστε, συσπάτε τους υποκείμενους μύες. Εάν συσπάτε επανειλημμένα τους ίδιους μύες, με την πάροδο του χρόνου αυτές οι γραμμές γίνονται μόνιμες δημιουργώντας ρυτίδες. 

 

 • Κοιμάστε πάντα στο πλάι και από την ίδια πλευρά

Πολλοί από εμάς προτιμούν μια συγκεκριμένη πλευρά για να κοιμηθούν, αλλά αυτή η συνήθεια δεν είναι πάντα καλή για το δέρμα μας. Η συνεχόμενη πίεση της επιδερμίδας του προσώπου σας στα ίδια σημεία κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλεί σπασίματα και ρυτίδες. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε να κοιμάστε ανάσκελα ή αν δεν μπορείτε, θα πρέπει να αλλάζετε πλευρά.

 

 • Καπνίζετε και πίνετε υπερβολικά

Εάν σκέφτεστε να διακόψετε το κάπνισμα, μόλις σας βρήκαμε ένα ακόμη λόγο για να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας! Οι περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στον καπνό, δεν προκαλούν βλάβες μόνο στον πνεύμονα, αλλά και στο δέρμα σας. Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχει διαπιστωθεί πως οι καπνιστές παράγουν ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο του δέρματος, προκαλώντας κατά αυτόν το τρόπο ρυτίδες, ενώ επιφέρει μια θαμπή και ωχρή όψη στο δέρμα. Όσο αφορά το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί επίσης να επιταχύνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος και να κάνει πιο εμφανείς τις λεπτές γραμμές, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια τραχιά και λεπτή υφή.

 

 • Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όψη της επιδερμίδας σας. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, η επιδερμίδα σας ανανεώνεται βαθιά καθώς αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και επιταχύνεται η ανάπλαση των κυττάρων. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ύπνου επιδρά αρνητικά στο αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας αυξάνοντας τη φλεγμονή και οδηγώντας σε βλάβες με τελικό αποτέλεσμα την κουρασμένη όψη στο δέρμα σας. Η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών πριν τον ύπνο, όπως είναι η χρήση μεταξωτών σεντονιών και η αποφυγή να κοιμάστε στο πλάι, μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων που προκαλούνται από την τριβή στα σεντόνια και το μαξιλάρι.

 

 • Δεν τρώτε υγιεινά

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο πως τροφές με υψηλά ποσοστά ζάχαρης ή επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορούν να επιταχύνουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

 

 • Δεν αθλείστε αρκετά

Δεν χρειάζεται να τρέχετε καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα ή να σηκώνεται υπερβολικά βάρη για να απολαύσετε τα οφέλη που χαρίζει η σωματική άσκηση στον οργανισμό σας. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και ασκήσεις μέτριας δυσκολίας, μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή λειτουργεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η διαδικασία, με τη σειρά της επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο δέρμα,  χαρίζοντας μια πιο νεανική όψη στην επιδερμίδα σας.

 

 • Αγχώνεστε υπερβολικά

Εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που αγχώνονται υπερβολικά, πιθανά θα έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας πόσο επηρεάζει την γενική υγεία και την ευεξία σας. Μια αγχωτική κατάσταση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την υγεία του δέρματος σας. Αυτό συμβαίνει διότι, όταν είστε αγχωμένοι ο οργανισμός σας απελευθερώνει κορτιζόλη, η οποία αποδομεί το κολλαγόνο. Η μείωση του άγχους λειτουργεί ευεργετικά στο μυαλό αλλά και στο σώμα!

 

 

Για κάθε απορία, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας

 

 


 

Δρ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, MD, MSc

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Master of Science Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Τ. Ιατρός Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Lyon

Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία και Χειρουργική Όνυχος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Brugmann και Saint-Pierre Βρυξελλών

 

Προυσιωτίσσης 27, έναντι γηπέδου Παναιτωλικού. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641307215 και 6937119603

Vasiliki Final logo dark

Τηλ:
+(30) 2641307215
+(30) 6937119603

Email: doctor@dermapapageorgiou.gr

Ωράριο Λειτουργίας :

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Τρίτη – Πέμπτη 10.00-18.00
Σάββατο & Κυριακή Κλειστά

Που Βρισκόμαστε

Προυσιωτίσσης 27 & Δ.Σταϊκου , Αγρίνιο 30133 (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού)

© 2023 All rights reserved | dermapapageorgiou.gr | Designed by Site-Forge.com