Υπεριδρωσία: Διάγνωση, Αίτια και Αντιμετώπιση

7 Ιουλίου, 2024
yperidrosia_papageorgiou.jpg

Η υπεριδρωσία, μπορεί να αποτελεί για πολλούς μια δυσάρεστη καθημερινή κατάσταση. Αν νιώθετε πως η υπερβολική εφίδρωση ελέγχει τη ζωή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είστε μόνοι.

Από τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις επαγγελματικές δυσκολίες ως την σωματική δυσφορία, οι επιπτώσεις της υπεριδρωσίας είναι σημαντικές. Ωστόσο δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι η υπεριδρωσία, τα αίτια και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί πώς μπορείτε να κερδίσετε και πάλι την χαμένη αυτοπεποίθησή σας.

 

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει περισσότερο ιδρώτα από το απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Αν και η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος, η υπεριδρωσία μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και να εμφανίζεται ακόμη και όταν το σώμα δεν χρειάζεται ψύξη.

 

Ποια είναι η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων;

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και να αποβάλει τοξίνες. Οι ιδρωτοποιοί αδένες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 • τους εκκρινείς. Οι εκκρινείς αδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα και εκκρίνουν έναν διαυγή, άοσμο ιδρώτα που βοηθά στην ψύξη του σώματος.
 • τους αποκρινείς. Οι αποκρινείς αδένες, από την άλλη, βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες και τη γεννητική περιοχή και παράγουν έναν πιο παχύρρευστο ιδρώτα που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη οσμή λόγω της βακτηριακής συμμετοχής.

 

Υπεριδρωσία-Αιτιολογικοί Παράγοντες

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Τα αίτια της υπεριδρωσίας ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της.

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία αποτελεί την πιο κοινή μορφή υπεριδρωσίας, η οποία συνήθως ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Εμφανίζεται συχνότερα στα χέρια, τα πόδια, τις μασχάλες και το πρόσωπο. Η αιτία της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την υπερδραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων.

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Ασθένειες: Διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός, καρδιαγγειακές παθήσεις, λοίμωξη και καρκίνος.
 • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση ως παρενέργεια.
 • Ορμονικές Αλλαγές: Εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη ή διαταραχές των επινεφριδίων.
 • Άγχος και Στρες: Το συναισθηματικό στρες μπορεί να αυξήσει την εφίδρωση σε μερικούς ανθρώπους.

 

Υπεριδρωσία-Επιπτώσεις

Η υπεριδρωσία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και την ψυχολογική ευεξία των ατόμων που την αντιμετωπίζουν. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

 • Κοινωνική και συναισθηματική δυσφορία: Τα άτομα με υπεριδρωσία μπορεί να αισθάνονται αμήχανα ή να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις λόγω του φόβου της υπερβολικής εφίδρωσης.
 • Δερματικά προβλήματα: Η συνεχής υγρασία μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες, εξανθήματα και μολύνσεις.
 • Επαγγελματικές δυσκολίες: Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί ορισμένες εργασίες ή να χρησιμοποιεί ορισμένα εργαλεία.
 • Μειωμένη ποιότητα ζωής: Η ανάγκη για συχνή αλλαγή ρούχων, η δυσκολία στη χρήση υποδημάτων και η ανησυχία για την οσμή μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή.

 

Υπεριδρωσία-Αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Οι θεραπείες μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και το μέρος του σώματος το οποίο επηρεάζεται.

 • Αντιιδρωτικά: Τα ισχυρά αντιιδρωτικά που περιέχουν χλωριούχο αργίλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εφίδρωσης. Αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή αλλά και με ιατρική συνταγή για πιο ισχυρές φόρμουλες.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπεριδρωσίας, όπως τα αντιχολινεργικά, τα οποία δρουν εμποδίζοντας τη διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων.
 • Ιοντοφόρηση: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να μειώσει την εφίδρωση στις παλάμες και τα πέλματα.
 • Χειρουργική αντιμετώπιση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση ή αποσύνδεση των ιδρωτοποιών αδένων. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθως η τελευταία λύση όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.
 • Botox θεραπεία: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας είναι η θεραπεία με botox. Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ) μπορούν να μπλοκάρουν προσωρινά τα νεύρα που προκαλούν την εφίδρωση.

 

Αντιμετώπιση Μασχαλιαίας Υπεριδρωσίας με Botox

Η θεραπεία με botox για την αντιμετώπιση της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Το botox (botulinum toxin) είναι μια νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και έχει την ικανότητα να μπλοκάρει τα νευρικά σήματα που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.

 

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με botox:

 • Διαδικασία: Η θεραπεία είναι σχετικά απλή και πραγματοποιείται στο ιατρείο. Ο γιατρός εγχέει μικρές ποσότητες botox στις μασχάλες χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα.
 • Διάρκεια: Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.
 • Αποτελεσματικότητα: Τα αποτελέσματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες και η μείωση της εφίδρωσης μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες.
 • Ασφάλεια: Η θεραπεία με botox είναι ασφαλής όταν εκτελείται από εξειδικευμένο ιατρό και οι παρενέργειες είναι σπάνιες και συνήθως ήπιες.

Υπεριδρωσία-Συχνές Ερωτήσεις

 

 • Είναι η υπεριδρωσία κληρονομική;

Ναι, η πρωτοπαθής υπεριδρωσία συχνά έχει οικογενειακό ιστορικό, υποδηλώνοντας μια γενετική προδιάθεση.

 

 • Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την υπεριδρωσία;

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως η καφεΐνη και τα πικάντικα φαγητά, μπορούν να επιδεινώσουν την εφίδρωση σε μερικά άτομα.

 

 • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ υπεριδρωσίας και νυχτερινής εφίδρωσης;

Η νυχτερινή εφίδρωση αναφέρεται σε υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης, ενώ η υπεριδρωσία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

 • Μπορεί η υπεριδρωσία να θεραπευτεί πλήρως;

Η υπεριδρωσία μπορεί να διαχειριστεί και να μειωθεί σημαντικά με τις κατάλληλες θεραπείες, αλλά δεν υπάρχει μια οριστική θεραπεία για όλους τους ασθενείς.

 

 • Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της θεραπείας με botox;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με botox συνήθως διαρκούν 6-12 μήνες, μετά τα οποία μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας.

 

 • Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση botox για την υπεριδρωσία;

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές μελανιές ή πόνο στο σημείο της ένεσης. Σπάνια μπορεί να υπάρξει αδυναμία στους μύες κοντά στην περιοχή της ένεσης.

 

 • Είναι η θεραπεία με botox κατάλληλη για όλους;

Η θεραπεία με botox είναι κατάλληλη για τους περισσότερους ανθρώπους με μασχαλιαία υπεριδρωσία. Ωστόσο, άτομα με συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή αλλεργίες στη βοτουλινική τοξίνη (botulinum toxin) πρέπει να αποφεύγουν αυτή τη θεραπεία.

 

 • Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω υπεριδρωσία;

Εάν ιδρώνετε υπερβολικά σε σημείο που επηρεάζει την καθημερινότητά σας, ακόμα και όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία, όπως θερμότητα ή άσκηση, είναι πιθανό να έχετε υπεριδρωσία. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για διάγνωση και θεραπεία.

 

Αν υποφέρετε από υπερβολική εφίδρωση, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό δερματολόγο για να βρείτε την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς.

 

 


 

Δρ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, MD, MSc

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξωτερική Συνεργάτης Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”

Master of Science Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Τ. Ιατρός Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Lyon

Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία και Χειρουργική Όνυχος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Brugmann και Saint-Pierre Βρυξελλών

 

Προυσιωτίσσης 27, Αγρίνιο (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641307215 και 6937119603

Vasiliki Final logo dark

Τηλ:
+(30) 2641307215
+(30) 6937119603

Email: doctor@dermapapageorgiou.gr

Ωράριο Λειτουργίας :

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Τρίτη – Πέμπτη 10.00-18.00
Σάββατο & Κυριακή Κλειστά

Που Βρισκόμαστε

Προυσιωτίσσης 27 & Δ.Σταϊκου , Αγρίνιο 30133 (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού)

© 2023 All rights reserved | dermapapageorgiou.gr | Designed by Site-Forge.com