Δερματικά θηλώματα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

1 Δεκεμβρίου, 2024
dermatika-thilomata-aitia-sybtomata-kai-therapeia-1200x792.jpg

Τα δερματικά θηλώματα, γνωστά και ως ακροχορδώνες, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες καλοήθεις αλλοιώσεις του δέρματος που εμφανίζονται σε σημεία του σώματος όπως είναι ο λαιμός, οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και τα βλέφαρα. Ενώ συνήθως είναι αβλαβή, η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αισθητική ενόχληση, δυσφορία ή κνησμό, ειδικά όταν βρίσκονται σε περιοχές με έντονη τριβή. Τι είναι όμως τα δερματικά θηλώματα, γιατί εμφανίζονται και ποιες είναι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας;

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα για τα δερματικά θηλώματα, από τα αίτια και τα συμπτώματα, μέχρι τη διάγνωση, τους παράγοντες κινδύνου και τις αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές. Εάν έχετε παρατηρήσει μικρές προεξοχές στο δέρμα σας ή θέλετε απλώς να μάθετε περισσότερα για αυτή τη συχνή δερματική πάθηση, διαβάστε παρακάτω για να βρείτε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Αν έχετε απορίες, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σε ό,τι αφορά τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.

 

Δερματικά θηλώματα- Τι είναι;

Τα δερματικά θηλώματα είναι μικρές, μαλακές προεκβολές του δέρματος, συχνά με μίσχο που τις συνδέει με την επιφάνεια του δέρματος. Έχουν χρώμα παρόμοιο με το δέρμα ή ελαφρώς πιο σκούρο και το μέγεθός τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως 1-2 εκατοστά και σπάνια μπορεί να είναι και ακόμα μεγαλύτερα. Συχνά, ο κόσμος τα αποκαλεί «κρεατοελιές», αλλά ο όρος είναι αδόκιμος δεδομένου ότι ουδεμία σχέση έχουν με τους σπίλους (ελιές). Υπολογίζεται ότι 1 στους 2 ενήλικες θα εμφανίσει κάποια στιγμή δερματικά θηλώματα.

 

Δερματικά θηλώματα- Αίτια 

Τα δερματικά θηλώματα προκαλούνται λόγω υπερανάπτυξης των κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος. Αν και δεν γνωρίζουμε κάποια σαφή αιτία, φαίνεται να συσχετίζεται με διάφορους παράγοντες οι οποίοι πιθανά να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους:

    • Τριβή του δέρματος: Εμφανίζονται συχνά σε περιοχές όπου το δέρμα έρχεται σε επαφή με το δέρμα ή με ρούχα.
    • Ιός HPV (Human Papillomavirus): Κάποιοι τύποι HPV έχουν ανευρεθεί σε δερματικά θηλωμάτων.
    • Γενετική προδιάθεση: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό θηλωμάτων έχουν αυξημένες πιθανότητες να τα αναπτύξουν.
    • Παχυσαρκία και διαβήτης: Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θηλωμάτων.

 

Συμπτώματα και σημεία εμφάνισης

Τα δερματικά θηλώματα είναι καλοήθης βλάβες και συχνότερα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γεγονός που τα καθιστά συχνά αδιάφορα από ιατρική σκοπιά. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσουν ορισμένα χαρακτηριστικά ή να προκαλέσουν ενοχλήσεις, ανάλογα με τη θέση τους και την τριβή που υφίστανται.

 

Συμπτώματα

Τα δερματικά θηλώματα δεν προκαλούν συνήθως πόνο ή άλλα εμφανή συμπτώματα, εκτός αν:

        • Υποστούν τραυματισμό: Ένα θήλωμα που τραυματίζεται από ρούχα, κοσμήματα ή καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να αιμορραγήσει ή να προκαλέσει κνησμό (φαγούρα).
        • Ερεθιστούν: Σε περιοχές με έντονη τριβή ή υγρασία, όπως οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα, τα θηλώματα μπορεί να γίνουν κόκκινα ή ευαίσθητα.
        • Μεγαλώσουν υπερβολικά: Σπάνια, τα θηλώματα μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος, δημιουργώντας αίσθηση βάρους ή ενοχλήσεις στις γύρω περιοχές.

 

Συχνότερα σημεία εμφάνισης

Τα δερματικά θηλώματα εμφανίζονται κυρίως σε πτυχές, δηλαδή σε περιοχές όπου το δέρμα τείνει να τρίβεται. Οι πιο συχνές περιοχές εμφάνισης περιλαμβάνουν:

        • Λαιμός
        • Μασχάλες
        • Βουβωνική Χώρα
        • Βλέφαρα
        • Κάτω από το Στήθος

 

Δερματικά θηλώματα- Παράγοντες κινδύνου

Τα δερματικά θηλώματα εμφανίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων ή υπό την επίδραση ορισμένων παραγόντων. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη διάγνωση.

    • Ηλικία. Η πιθανότητα εμφάνισης δερματικών θηλωμάτων αυξάνεται με την ηλικία. Είναι πιο συχνά σε ενήλικες άνω των 40 ετών, αν και μπορούν να εμφανιστούν και από την εφηβική ή την παιδική ηλικία. Αυτό οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση του δέρματος, που καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο σε φθορά και ανάπτυξη θηλωμάτων.
    • Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, καθώς η εμφάνιση δερματικών θηλωμάτων είναι αυξημένη σε υπέρβαρα άτομα.
    • Σακχαρώδης διαβήτης. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν δερματικά θηλώματα. Φαίνεται πώς ο αριθμός και η κατανομή των δερματικών θηλωμάτων συσχετίζεται με την υπερινσουλιναιμία.
    • Εγκυμοσύνη. Τα δερματικά θηλώματα είναι από τις συχνότερες δερματικές βλάβες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνη. Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός, αλλά ενοχοποιούνται οι διάφορες ορμονικές μεταβολές που συναντώνται κατά την κύηση.
    • Τριβή και ερεθισμός του δέρματος. Οι περιοχές όπου το δέρμα τρίβεται συχνά, είτε με άλλο δέρμα είτε με ρούχα, είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη θηλωμάτων. Συχνές ζώνες τριβής είναι ο λαιμός, οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και η περιοχή κάτω από το στήθος.
    • Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ορισμένα στελέχη του HPV σχετίζονται με την ανάπτυξη δερματικών θηλωμάτων. Αν και δεν είναι πάντοτε ο κύριος παράγοντας, η παρουσία του ιού μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξή τους, ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση.
    • Οικογενειακή προδιάθεση. Η κληρονομικότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση δερματικών θηλωμάτων. Τα άτομα με γονείς ή στενούς συγγενείς που εμφανίζουν θηλώματα έχουν αυξημένες πιθανότητες να τα αναπτύξουν.
    • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε λόγω ασθενειών όπως το HIV/AIDS είτε λόγω χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν θηλώματα. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δυσκολεύεται να αποτρέψει την ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων στο δέρμα.
    • Άλλες δερματικές καταστάσεις. Τα άτομα με χρόνιες δερματικές παθήσεις που προκαλούν τριβή ή ερεθισμό στο δέρμα (π.χ. δερματίτιδα) μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση θηλωμάτων.
    • Τρόπος ζωής και περιβάλλον. Η παρατεταμένη έκθεση σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, κακή φροντίδα του δέρματος ή η χρήση στενών ρούχων μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης θηλωμάτων.

 

Δερματικά θηλώματα- Διάγνωση 

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από έναν ειδικό δερματολόγο μέσω κλινικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν υπάρχει αμφιβολία για τη φύση του θηλώματος, μπορεί να γίνει βιοψία για περαιτέρω ανάλυση. Είναι σημαντικό να γίνεται κλινική εξέταση και να συστήνεται θεραπεία από δερματολόγο καθώς τα δερματικά θηλώματα μπορεί να ομοιάζουν με ελιές (συνήθως με ένα είδος ελιών που ονομάζεται «χοριακοί σπίλοι»), μυρμηκιές ή άλλες δερματικές βλάβες.

 

Δερματικά θηλώματα- Θεραπεία 

Η θεραπεία των δερματικών θηλωμάτων περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους αφαίρεσης, ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και τον αριθμό τους. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες διαδικασίες:

    • Κρυοθεραπεία (Cryotherapy). Η κρυοθεραπεία είναι μία μέθοδος κατά την οποία το θήλωμα ψύχεται με τη χρήση υγρού αζώτου. Ο δερματολόγος εφαρμόζει το υγρό άζωτο απευθείας στο θήλωμα, χρησιμοποιώντας ειδικό εργαλείο ή μπατονέτα. Η διαδικασία αυτή προκαλεί την καταστροφή του θηλώματος.
    • Ηλεκτροκαυτηρίαση (Electrocautery). Η ηλεκτροκαυτηρίαση ή διαθερμοπηξία περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για την καυτηρίαση και την απομάκρυνση του θηλώματος. Ο δερματολόγος εφαρμόζει θερμότητα μέσω ενός ειδικού καθετήρα πάνω στο θήλωμα, καταστρέφοντας τους ιστούς του.
    • Laser. Η θεραπεία με laser CO2 πραγματοποιείται με τη χρήση υψηλής έντασης φωτός. Ο δερματολόγος εστιάζει την ακτίνα laser στο θήλωμα, καταστρέφοντας τα κύτταρα του, ενώ οι γύρω ιστοί παραμένουν ανέπαφοι.
    • Χειρουργική αφαίρεση. Στη χειρουργική αφαίρεση, το θήλωμα αφαιρείται με τη χρήση ενός μικρού νυστεριού. Η διαδικασία γίνεται υπό τοπική αναισθησία για να εξασφαλιστεί ότι ο ασθενής δεν θα νιώσει πόνο κατά την αφαίρεση. Στη συνέχεια η βάση του θηλώματος μπορεί να καυτηριαστεί είτε γίνεται εφαρμογή χειρουργικών ραμμάτων.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία

    • Εξατομίκευση: Κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες και ο δερματολόγος θα επιλέξει τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ σας.
    • Πιθανότητα υποτροπής: Αν και οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές, ορισμένα θηλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν, ειδικά αν υπάρχουν υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
    • Αποκατάσταση: Οι περισσότερες μέθοδοι απαιτούν ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί προσοχή στην υγιεινή της περιοχής για λίγες ημέρες. Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερα είναι τα θηλώματα, τόσο μικρότερη η πιθανότητα εμφάνισης σημαδιών και ουλών μετά την αφαίρεσή τους.

Η θεραπεία των δερματικών θηλωμάτων είναι ασφαλής, γρήγορη και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση των ασθενών. Αν παρατηρείτε θηλώματα ή έχετε απορίες, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για καθοδήγηση και εξατομικευμένες λύσεις.

 

Δερματικά θηλώματα- Μέτρα πρόληψης

Παρόλο που δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος πρόληψης των θηλωμάτων, τα παρακάτω μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:

    • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
    • Μείωση της τριβής μέσω κατάλληλης ενδυμασίας
    • Καλή υγιεινή και φροντίδα του δέρματος
    • Αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων με άλλα άτομα (π.χ. πετσέτες)

 

 

 

Συχνές Ερωτήσεις 

Είναι μεταδοτικά τα δερματικά θηλώματα;

Όχι, τα περισσότερα δερματικά θηλώματα δεν είναι μεταδοτικά, εκτός αν προκαλούνται από HPV.

Μπορούν τα δερματικά θηλώματα να εξελιχθούν σε καρκίνο;

Όχι, τα θηλώματα είναι καλοήθη και δεν σχετίζονται με καρκίνο.

Είναι απαραίτητη η αφαίρεση των δερματικών  θηλωμάτων;

Όχι, η αφαίρεση γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους ή αν προκαλούν ενόχληση.

Πόσο κοστίζει η αφαίρεση των θηλωμάτων;

Το κόστος εξαρτάται από τη μέθοδο αφαίρεσης και τον αριθμό των θηλωμάτων. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Ανακτήστε την αυτοπεποίθησή σας!

Τα δερματικά θηλώματα, αν και καλοήθη, μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή, την αυτοπεποίθησή και την καθημερινότητά σας, ειδικά αν βρίσκονται σε εμφανή ή ευαίσθητα σημεία. Η έγκαιρη διάγνωση και οι προηγμένες μέθοδοι θεραπείας που διαθέτουμε μπορούν να σας προσφέρουν άμεση, ασφαλή και αποτελεσματική λύση.

Μην αφήνετε τα θηλώματα να σας περιορίζουν. Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού με την δερματολόγο μας, η οποία θα σας προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα και καθοδήγηση στις πιο σύγχρονες επιλογές θεραπείας.

Για κάθε απορία ή περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε τώρα με το δερματολογικό μας ιατρείο. Η υγεία και η αυτοπεποίθησή σας είναι η προτεραιότητά μας!

 

 


 

Δρ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, MD, MSc

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξωτερική Συνεργάτης Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”

Master of Science Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Τ. Ιατρός Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Lyon

Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία και Χειρουργική Όνυχος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Brugmann και Saint-Pierre Βρυξελλών

 

Προυσιωτίσσης 27, Αγρίνιο (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641307215 και 6937119603

Vasiliki Final logo dark

Τηλ:
+(30) 2641307215
+(30) 6937119603

Email: doctor@dermapapageorgiou.gr

Ωράριο Λειτουργίας :

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Τρίτη – Πέμπτη 10.00-18.00
Σάββατο & Κυριακή Κλειστά

Που Βρισκόμαστε

Προυσιωτίσσης 27 & Δ.Σταϊκου , Αγρίνιο 30133 (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού)

© 2023 All rights reserved | dermapapageorgiou.gr | Designed by Site-Forge.com