Χιονίστρες: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

19 Ιανουαρίου, 2025
chionistres-ti-einai-aitia-antimetopisi.jpg

Οι χιονίστρες αποτελούν ένα κοινό δερματολογικό πρόβλημα που συχνά συνδέεται με την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και την ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος. Αν και είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να εμφανιστούν και σε ψυχρά περιβάλλοντα με υγρασία σε οποιαδήποτε εποχή, συνήθως από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τι είναι οι χιονίστρες, ποια είναι τα αίτια τους, πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και ποια μέτρα πρόληψης μπορείτε να ακολουθήσετε.

 

Χιονίστρες – Τι είναι;

Οι χιονίστρες, γνωστές και ως “χείμετλα” στη ιατρική ορολογία, είναι μικρές, επώδυνες, κοκκινωπές ή μπλε αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος που εμφανίζονται συχνότερα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τη μύτη, τα αυτιά και μερικές φορές στα γόνατα ή τους αγκώνες. Προκαλούνται από φλεγμονή στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, όταν το σώμα εκτίθεται σε ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

 

Χιονίστρες – Αίτια

Παρότι οι χιονίστρες συνδέονται συχνά με το ψύχος και την υγρασία, τα ακριβή αίτια της εμφάνισής τους δεν είναι πλήρως γνωστά. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν είναι οι εξής:

    • Απότομη έκθεση στο κρύο: Η αλλαγή θερμοκρασίας από ζεστό σε ψυχρό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας φλεγμονή.
    • Κακή κυκλοφορία αίματος: Άτομα με προβλήματα κυκλοφορίας είναι πιο ευάλωτα στις χιονίστρες.
    • Υγρασία: Το υγρό περιβάλλον εντείνει τις επιπτώσεις του ψύχους στο δέρμα.
    • Γενετικοί παράγοντες: Μερικά άτομα είναι πιο ευαίσθητα στις χιονίστρες λόγω κληρονομικότητας. Επιπλέον, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς.
    • Δευτεροπαθείς χιονίστρες: Μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο λήψης φαρμάκων ή συνύπαρξης άλλων νοσημάτων, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, λοιμώξεις (COVID-19, ηπατίτιδες), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, κρυοσφαιριναιμία, ή αιματολογικά νοσήματα (π.χ. χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία).

 

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα των χιονίστρων περιλαμβάνουν:

    • Κνησμό, πόνο ή αίσθηση καύσου.
    • Κοκκινωπές, μπλε ή μωβ βλάβες συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών, συμμετρικά (αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στα αυτιά και τη μύτη).
    • Πρήξιμο στις πληγείσες περιοχές.
    • Πιθανή εμφάνιση φυσαλίδων ή πληγών σε σοβαρές περιπτώσεις.

 

θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η θεραπεία των χιονίστρων περιλαμβάνει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και τοπική φροντίδα. Οι βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:

    • Ζεστασιά: Κρατήστε τις πληγείσες περιοχές ζεστές, αποφεύγοντας όμως την ξαφνική εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας.
    • Ενυδάτωση: Χρησιμοποιήστε κρέμες ενυδάτωσης και επουλωτικά προϊόντα για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.
    • Φαρμακευτική αγωγή: Ο δερματολόγος σας ίσως να σας συστήσει τη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών κρεμών ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα, όπως η νιφεδιπίνη.
    • Αποφυγή τραυματισμών: Αν και ο κνησμός μπορεί να είναι έντονος, αποφύγετε να τραυματίσετε την πληγείσα περιοχή για να αποτρέψετε λοιμώξεις.
    • Ιατρική παρέμβαση: οι αλλοιώσεις συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες έως 3-4 εβδομάδες. Αν όμως οι αλλοιώσεις επιμένουν, εμφανίζονται σε θερμότερα κλίματα ή συνοδεύονται από ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως έλκη ή ουλές, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν Δερματολόγο

 

Μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση για τις χιονίστρες. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

    • Ντυθείτε ζεστά: Προτιμήστε πολλά επίπεδα ρούχων και εξασφαλίστε ότι τα χέρια και τα πόδια είναι κατάλληλα προστατευμένα με γάντια και κάλτσες.
    • Αποφύγετε την υγρασία: Κρατήστε το δέρμα σας στεγνό και χρησιμοποιήστε αδιάβροχα ρούχα σε υγρό καιρό.
    • Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας: Μετακινηθείτε σταδιακά από ζεστούς σε ψυχρούς χώρους.
    • Ενυδατώστε το δέρμα: Εφαρμόστε καθημερινά ενυδατικές κρέμες, ειδικά στις ευάλωτες περιοχές.
    • Αποφυγή μακροχρόνιας έκθεση στο κρύο: Μην παραμένετε σε εξωτερικούς χώρους όταν κάνει υπερβολικό κρύο.

 

Συχνές ερωτήσεις

Είναι οι χιονίστρες επικίνδυνες;

Οι χιονίστρες συνήθως δεν είναι επικίνδυνες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε δερματικές λοιμώξεις ή έλκη αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή στις χιονίστρες;

Άτομα με κακή κυκλοφορία αίματος, ηλικιωμένοι, παιδιά και όσοι πάσχουν από νοσήματα όπως η νόσος του Raynaud έχουν αυξημένο κίνδυνο.

 

Αν παρατηρήσετε επίμονα συμπτώματα ή ασυνήθιστες αλλοιώσεις, επισκεφθείτε άμεσα τον δερματολόγο σας για μία πλήρη αξιολόγηση και εξατομικευμένη θεραπεία. Προστατεύστε το δέρμα σας και εξασφαλίστε ότι παραμένετε υγιείς ακόμα και στις πιο κρύες ημέρες του χρόνου. Επικοινωνήστε σήμερα και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα!

 

 

 

 


 

Δρ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, MD, MSc

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξωτερική Συνεργάτης Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”

Master of Science Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Τ. Ιατρός Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Lyon

Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία και Χειρουργική Όνυχος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Brugmann και Saint-Pierre Βρυξελλών

 

Προυσιωτίσσης 27, Αγρίνιο (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641307215 και 6937119603

Vasiliki Final logo dark

Τηλ:
+(30) 2641307215
+(30) 6937119603

Email: doctor@dermapapageorgiou.gr

Ωράριο Λειτουργίας :

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Τρίτη – Πέμπτη 10.00-18.00
Σάββατο & Κυριακή Κλειστά

Που Βρισκόμαστε

Προυσιωτίσσης 27 & Δ.Σταϊκου , Αγρίνιο 30133 (έναντι γηπέδου Παναιτωλικού)

© 2025 All rights reserved | dermapapageorgiou.gr | Designed by Site-Forge.com